El Gremi s’adhereix a la reivindicació de Foment del Treball de que es lliurin fons que permetin liquidesa a les empreses, i reivindica mesures complementàries a fons perdut per garantir la viabilitat de microempreses i pimes.

NOTA INFORMATIVA DE FOMENT DEL TREBAL

És urgent desbloquejar 60.000 M€ de crèdits ICO i tramitar els 40.000 restants perquè flueixin a les empreses abans de la fi del confinament

L’ICO continua sent un coll d’ampolla en el procés de concessió dels crèdits i evita que la liquiditat arribi a les empreses

  • Si el crèdit no flueix abans del retorn a l’activitat, moltes empreses hauran de tancar definitivament per la falta de liquiditat.
  • S’hauria de facilitar la immediatesa dels crèdits els quals no superin els 50.000 euros i amb mecanismes de control ex post.

El tràmit d’estudi, valoració i validació per a la concessió de crèdits instrumentats a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb l’aval de l’Estat, continua sent excessivament llarg fins al punt que si no s’agiliten els tràmits administratius en les pròximes hores, de molt poc hauran servit les mesures del Govern de mobilitzar 100.000 milions d’euros.

És urgent que els 60.000 milions que encara continuen retinguts, es desbloquegin, i els 40.000 que estan en procés de concessió culminin el seu procés de tramitació perquè flueixin al mercat empresarial i aportin liquiditat. Si no és així abans que finalitzi l’estat d’alarma i les mesures de confinament, seran moltes les empreses que no podran tornar a obrir les seves portes.

Segons avança la sisena setmana des que es va decretar l’estat d’alarma amb la consegüent aturada de l’activitat econòmica, el consum i la facturació, es continuen detectant moltes dificultats entre les empreses per seguir tots els tràmits de validació, que s’allarguen més temps del que seria necessari, pel fet que l’ICO es comporta com un “coll d’ampolla” i mostra moltes dificultats administratives.

Per aquesta raó, Foment del Treball i Fepime ja van demanar a les autoritats econòmiques que disposin d’un sistema més àgil i adequat i  proporcionin els mitjans humans i materials que precisi l’ICO per desenvolupar la seva tasca i implementar les mesures excepcionals aprovades pel Govern. La situació comença a ser aclaparadora financerament per a les empreses que sol·liciten aquests crèdits, encara que les entitats financeres han establert crèdits pont en molts casos per accelerar el procediment.

El passat 17 de març el Govern va anunciar l’adopció d’una  mesura excepcional mitjançant la concessió d’avals de l’Estat, instrumentalitzats a través de l’ICO, per un  import global de 100.000 euros, per les conseqüències econòmiques del Covid-19. Es va atorgar  un primer tram de 20.000 milions en el Consell de Ministres del 24 de març, 10.000 per a grans empreses, i 10.000 per a pimes i autònoms. Donat l’alt nivell de sol·licituds (perquè tenia  efecte retroactiu a 17 de març) el Consell de Ministres va ampliar a un segon tram de 20.000 milions d’euros  per a  pimes i autònoms exclusivament, en la reunió del Consell de Ministres del passat 10 d’abril.

Concessió immediata fins a 50.000 euros
Davant d’aquesta situació, seria molt positiu facilitar els crèdits de menor quantia, amb un màxim de 50.000 euros, en un procés exprés, amb mecanismes de control ex post, afavorint així la injecció immediata de liquiditat en el mercat.  L’objectiu és assegurar, fins on sigui possible, que la recuperació de l’economia sigui ràpida i que quan conclogui el decret d’estat d’alarma i les mesures de confinament, s’hagin salvat el màxim nombre d’empreses i llocs de treball.