Convidat pel Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha dibuixat canvis profunds en el panorama de mitjans a Catalunya els pròxims anys en una conferència sobre el paper dels mitjans als s.XXI. Sanchis ha explicat les dificultats que la revolució digital està suposant per als grans grups de comunicació i perquè hi hagi un relleu generacional als mitjans. Tot i així, ha deixat clar que la transformació viscuda, “un canvi de concepte que va més enllà dels aspectes tècnics”, també ha portat aspectes positius, com la democratització de la informació i l’aparició de nous mitjans digitals.

Sanchis, que ha començat la seva intervenció recordant els seus inicis professionals en una impremta, ha anunciat un futur complicat per als grups de comunicació, com el Grup Godó, el Grup Planeta i el Grupo Zeta, davant dels reptes de la revolució tecnològica. “D’aquí deu anys veurem el que en queda”, ha dit. El director de TV3 ha explicat també les dificultats que es viuen en el relleu generacional dels mitjans ja que “surten més periodistes de les facultats dels que es jubilen i, a més, quan comencen a treballar estan més mal pagats”. En aquest sentit, ha posat de manifest “l’existència de dobles escales salarials i condicions laborals més precàries”.

A la taula presidencial, Iban Cid, President del Gremi junt amb el director de TV3, Vicent Sanchis.

No obstant, el director de TV3 ha remarcat que l’aparició del nou paradigma en els mitjans representa una porta a l’esperança per a la noves generacions de periodistes ja que, segons ell, ara tenen instruments per tirar el seu propi mitjà “com un portal digital o un diari temàtic”. “Sempre es buscarà algú que doni la informació”, assegura. Segons ell, els periodistes també tenen ara com a repte redefinir l’ofici i construir nous prescriptors ja que “ara tothom envia informació a través de Facebook, Twitter, whatsapp”. “Abans una informació la donava un diari i ningú ho qüestionava; ara no se saben les fonts i les correccions són continues”, afegeix.

Sanchis ha remarcat també la pèrdua de difusió i d’influència de la premsa en paper. També ha parlat de la premsa digital que ha posat com a exemple de la pluralitat existent a l’oferta de mitjans actuals a Catalunya. “Aquí tenim diaris digitals com Vilaweb.cat, Naciodigital.cat, elnacional.cat o bé Cronicaglobal.com, tots ells fundats i dirigits per periodistes”, ha dit. “L’accés a la informació s’ha democratitzat i això garanteix la pluralitat”, ha assegurat, un fet que ara “fa impossible trucar i dir això no ho publiqueu”. “Sempre hi ha algú que explicarà els fets”. Vicent també s’ha referit a la publicitat que, segons ell, “s’ha dispersat; ara se’n va a Google, Facebook i Youtube i, a més, la gent no està disposada a pagar per continguts”.

A la part final de la seva conferència, Sanchis ha explicat l’esforç que està fent TV3 per no quedar fora de joc en la transformació digital i la fragmentació de les audiències. Tot i així, creu que l’aposta de la televisió catalana ha de ser per canviar el model en el futur i convertir-se en una fàbrica de continguts. També ha subratllat que el fet de ser líders, “amb unes audiències que no es troben enlloc a Europa” i els nombrosos estudis de qualitat als quals se sotmeten avalen l’actual gestió i programació.

 

La conferència va tindre lloc després de l’Assemblea General que el Gremi organitza pels seus agremiats.

Eudald Aymerich Jou – Monmar Comunicació