23/09/2024 Llei Orgànica 2/2024, d’1 d’agost, de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes
Llei orgànica 2/2024, d’1 d’agost, de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes
La Llei orgànica 2/2024, coneguda com a “Llei de Paritat”, té com a objectiu principal promoure la representació paritària i l’equilibri de sexes en diversos àmbits laborals.
A continuació, es presenten els aspectes clau d’aquesta regulació des de la perspectiva laboral:
Concepte de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes
S’entén per representació paritària aquella situació en què cada sexe no supera el 60% ni és inferior al 40% en un àmbit determinat. Així doncs, es busca garantir una igualtat efectiva en la representació de dones i homes en el món laboral.
Aplicació de la Llei de Paritat: societats cotitzades i entitats d’interès públic
La Llei s’aplica a les societats cotitzades i les entitats d’interès públic, segons la modificació del Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol. Per tant, aquestes entitats s’hauran d’adaptar a les noves exigències de paritat establertes per la llei.
Modificacions de l’Estatut dels Treballadors
En aquest sentit, l’Estatut dels Treballadors introdueix la disposició addicional 29a, que exigeix representació paritària en associacions empresarials. Així, cada sexe no ha de superar el 60% ni ser inferior al 40%. Aquesta modificació promou l’equilibri en les representacions laborals.
Víctimes de violència sexual
A més, la Llei estableix que les víctimes de violència sexual tindran drets laborals específics, com ara la reducció de jornada, trasllat, suspensió i extinció del contracte de treball. Aquestes mesures són fonamentals per garantir la protecció de les víctimes en l’àmbit laboral.
Els acomiadaments per sol·licitar permisos o canvis de jornada seran nuls
Així mateix, els acomiadaments associats a sol·licituds de permisos o canvis de jornada per conciliació seran considerats nuls, independentment d’una errada tècnica. En conseqüència, la llei protegeix els drets laborals relacionats amb la conciliació de la vida personal i professional.
Agent d’igualtat
D’altra banda, es regula la professió d’agent d’igualtat. Podran accedir-hi persones amb títol universitari en estudis de gènere o experiència en polítiques d’igualtat. Aquesta regulació és un pas important cap a la professionalització de la tasca d’igualtat dins de les empreses.
Entrada en vigor
La norma entrarà en vigor el 22 d’agost de 2024. Per altra banda, les previsions relatives a entitats del tercer sector seran aplicables a partir del 30 de juny de 2028. Per tant, aquestes entitats disposaran d’un temps més llarg per adaptar-se a les noves normatives.