És força major?

La Llei de Famílies de 2023 ha introduït un nou permís en l’Estatut dels Treballadors, article 39.7 que a continuació transcrivim i que ha generat multitud de consultes.

I dubtes: “La persona treballadora tindrà dret a absentar-se del treball per causa de força major quan sigui necessari per motius familiars urgents relacionats amb familiars o persones convivents.

En cas de malaltia o accident que facin indispensable la seva presència immediata. Les persones treballadores tindran dret al fet que siguin retribuïdes les hores d’absència.

Per les causes previstes en el present apartat equivalents a quatre dies a l’any, conforme al que s’estableix en conveni col·lectiu o, en defecte d’això, en acord entre l’empresa.

I la representació legal de les persones treballadores aportant les persones treballadores, si és el cas, acreditació del motiu d’absència.”

Així mateix, el nostre conveni col·lectiu, en l’article 8.5.1 apartat l) estableix que:

“La persona treballadora tindrà dret a absentar-se del treball per causa de força major quan sigui necessari per motius familiars urgents relacionats amb familiars o persones convivents.

Si és el cas, de malaltia o accident que facin indispensable la seva presència immediata. Les hores d’absència per aquesta causa seran les equivalents a quatre dies a l’any.

Havent d’acreditar-se el motiu de l’absència.” Donada la foscor de la redacció de la llei de famílies en el com ha d’interpretar-se el concepte de “força major”.

Els donem unes claus que ajudin a la correcta aplicació en tant la jurisprudència no estableixi un millor criteri. La força major ha d’interpretar-se com aquella situació imprevista.

Per tant, tots aquells casos en què hi hagués una previsió de succeir no estaran emparats per la norma. D’altra banda, aquesta situació esdevinguda ha de requerir la presència immediata.

De la persona treballadora inexcusablement. A títol d’exemple, una operació quirúrgica programada d’un familiar no tindrà cabuda en aquest supòsit de fet, ja que manca d’imprevisibilitat.

Per molt greu que sigui la patologia. En canvi, una crida del col·legi d’un fill, manifestant que aquest ha sofert un accident i és evacuat a un hospital.

Per a la seva valoració, sí que entraria en el supòsit de fet de la norma. Cal remarcar que el permís només s’estendrà mentre duri la força major.

És a dir, si una vegada arribi a l’hospital els facultatius estableixen la necessitat d’un ingrés hospitalari, una intervenció quirúrgica o la necessitat de cures domiciliàries.

La persona treballadora podrà acollir-se a altres tipus de permisos que es contemplin en la legislació, però no a aquest. Quant a la justificació, el treballador o treballadora haurà de justificar documentalment.

La situació relacionada amb la força major i la seva durada, així com el vincle familiar o de convivència. Recordem que la jurisprudència ha establert que aquest permís és retribuït en tot cas.

Departament Laboral. Per a més informació poden dirigir la seva consultes a: laboral@gremi.net

 

El GREMI posa a disposició a les empreses i professionals del sector una oferta formativa àmplia i adaptada a les necessitats actuals. Consulta tots els cursos disponibles i troba les eines per continuar creixent i innovant al sector de la indústria gràfica i la comunicació.

➡️ Descobreix els detalls aquí.