El sector de les arts gràfiques ha lliurat els prestigiosos premis del Concurs d’Arts Gràfiques, considerats els òscars del sector. Els guardons, que convoca anualment el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, han premiat les creacions d’una quinzena d’empreses d’entre els 300 treballs presentats, “tots ells d’un gran nivell qualitat, potser els millors dels darrers anys, la qual cosa ha dificultat molt la tasca del jurat”, com explica Jordi Fort, coordinador del certamen (Escoltar Àudio 1Àudio 2) . El jurat s’ha fixat en l’originalitat, el disseny, els materials i les tècniques de creació de les obres.

El lliurament dels guardons s’ha realitzat a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) durant una gala molt concorreguda que ha presentat l’humorista Peyu. Els premis, que arriben a la seva 67ª edició i distingeixen categories com llibre, revista, cartell, envàs, estoig, etiqueta, etc, han recaigut en les empreses Liberdúplex, SLU (Premi Llibre), 9 Disseny, S.L. (Premi Llibre en Enquadernació Industrial), Pix Fix, S.L. (Premi Catàleg), Impremta Pagès (Premi Catàleg/Estoig), The Folio Club-Sfera Print Space, S.L. (Premi Revista), Art Plus Serigrafia, S.L. (Premi Cartell en Serigrafia), Novoprint, S.A. (Premi Estoig), Milenio Manipulados (Premi Envàs), Nou Display (Premi PLV), Tot Display, S.A. (Premi Accèssit PLV), Gràfiques Lappi Martorell, SLU (Premi etiqueta) i Universal Sleeve (Premi Sleeve). Encuadernaciones Eusebio Gregorio  s’ha endut el Premi Llibre en Enquadernació artesana així com el Piràmide Gremial al millor treball presentat, un dels més valorats, per “un estoig de Toulouse-Lautrec amb unes tapes de metraquilat i que inclou uns llibres fets amb coberta rústica contracolada i un conjunt de làmines enganxades a mà i numerades”, com explica Eusebi Gregori, gerent de l’empresa. (Escoltar àudio)

El jurat, format per Francesc Xavier Matas, Jordi Fort, Sergi Deltor i Lluís Comajoan, també ha fet una menció especial a l’Institut Can Puig per la seva tasca d’integració a les arts gràfiques. . Els premiats s’han emportat a casa un monograma i un diploma. També s’ha distingit Laura Capellades, estudiant de 1er de Disseny i Editorial Multimèdia a l’Escola de Formació Professional Antoni Algueró, vencedora del concurs “Crea el cartell de la Gala Gràfica 2018”.

L’acte de lliurament ha començat després d’un aperitiu a l’aire lliure amb el parlament d’Iban Cid, president del Gremi, que ha analitzat el moment que viu el sector de les arts gràfiques i s’ha congratulat de la marxa de l’economia catalana “amb macroindicadors millors que els d’Espanya i la Unió Europea en general”. També ha fet palesa que “l’aplicació de l’article 155 ens ha afectat de ple l’últim trimestre de l’any passat a l’Escola Antoni Algueró -regentada pel Gremi-“. La vetllada ha comptat amb la participació de Lluís Jutglar, conegut artísticament com a Peyu, que ha exercit de mestre de cerimònies durant l’entrega dels premis i hi ha posat la nota d’humor amb una actuació.

La Gala Gràfica compta amb el suport de les empreses Comart, Heidelberg, HP, Kodak, Agfa, Esko, Ricoh, Sign-Tronic i ABG International.

VEURE LES IMATGES DE LA GALA GRÀFICA 2018

VEURE PRESENTACIÓ TREBALLS PREMIATS

Sobre la Gala Gràfica
La Gala Gràfica, abans anomenada Nit Gremial, és una de les dates ineludibles del calendari d’actes de les arts gràfiques a Catalunya. L’esdeveniment es va crear fa 67 anys per part del Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya amb l’objectiu de distingir la tasca d’empreses i professionals i de ser punt de trobada del sector gràfic. El seu programa té un càracter sectorial però també lúdic i festiu alhora ja que inclou la participació d’artistes destacats del moment.

Sobre el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya
El Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya té el seu origen en les confraries d’impressors aparegudes a Barcelona a la fi del segle XV i en l’actualitat agrupa i defensa els interessos d’un col·lectiu heterogeni d’empreses i professionals gràfics i manipuladors del paper i el cartró. Amb seu a Barcelona, l’entitat supera el miler d’agremiats que treballen en els àmbits de la preimpressió (composició, disseny), la impressió (òfset, gravat al buit, serigrafia, relleus segellats, impressió de paper d’embalatge, paper continu, digital i flexogràfica) i la postimpressió (enquadernació, manipulació de paper i cartró, trepadors, cartró ondulat). El Gremi, que està afiliat a nivell sectorial a la Federación Empresarial de Industrias Gráficas de Espanya (FEIGRAF), és impulsor i patró de la Fundació Indústries Gràfiques, que regeix l’Escola de Formació Professional Antoni Algueró, ubicada a Sant Just Desvern i l’única a Catalunya especialitzada en arts gràfiques.

Eudald Aymerich Jou – MONMAR COMUNICACIÓ

Fotos: Lidia Redondo