El proper dimarts 14 d’Abril hi haurà un retorn a l’activitat industrial i la construcció, és a dir, tornarem a la situació prèvia a l’estat de confinament total que hem viscut els darrers 15 dies.

A efectes pràctics cal considerar

– Les empreses que tenen un ERTE acordat i en marxa seguiran, si és el seu interès, aplicant-lo en les condicions pactades.
– S’han acabat els permisos retribuïts recuperables.
– El govern exigeix de forma explícita que en la reincorporació als llocs de treball s’apliquen els protocols de prevenció de riscos específics del covid-19, que bàsicament vol dir, manteniment de la distància social (almenys 1,5 metres) entre els treballadors, mascaretes i gels desinfectants, evitar aglomeracions a l’entrada i sortida, control de visitants i posar cartells del tipus obligat rentar-se les mans, fes ús del material que t’hem facilitat, respecta la distància social (podeu posar tires com les que segur haureu vist a alguns establiments comercials). En qualsevol cas en cas de dubte contacteu amb el vostre servei de prevenció de riscos.

La baixa per coronavirus continua tenint l’assimilació a accident de treball, però ara el govern s’ha tret de la mànega una brillant mesura, i és que en el cas que el contagi es produeixi al lloc de treball, es considerarà accident de treball i en conseqüència podran obrir-se les vies de control i inspecció derivades de qualsevol accident de treball, amb tot el seu ventall amb el seu reguitzell de mesures sancionadores si s’escauen, per tant us recomanem que totes les mesures preventives de contagi les feu per escrit i fent signar als treballadors.

En qualsevol cas aquesta és una nota que té validesa a dia d’avui. Amb la creativitat normativa amb què en està acostumant l’Estat, no descartem qualsevol norma de darrera hora que pugui modificar algun dels aspectes que us hem indicat.

Si així fos ho faríem saber immediatament, preferim prevenir-vos dantuvi i modificar allò que sigui oportú si hi ha novetat normativa.

Us adjuntem una guia pràctica d’aplicació de mesures de caràcter laboral i procediment d’actuació de les empresas davant l’exposició del Covid-19.

> DESCARREGAR GUIA

Ben cordialment,

Ricard Sánchez

Secretari General