La Unió Europea ha anunciat que el pròxim 1 de juliol estarà disponible a tots els Estats membres (EEMM) el Certificat COVID Digital de la UE, que permetrà una supressió coordinada de les restriccions a la mobilitat a nivell comunitari.

Es tracta d’un document al que els ciutadans podran accedir de forma gratuïta i que expedirà tant el Ministeri de Sanitat com les Comunitats Autònomes. Contindrà la informació bàsica imprescindible (nom, la data de naixement, la data d’expedició, la informació  pertinent sobre la vacuna / la prova / la recuperació i un identificador únic) a la qual les autoritats interessades podran accedir mitjançant un codi QR.

D’aquesta manera es facilitarà el moviment segur i lliure dins del territori de la Unió, facilitant els viatges i eximint als viatgers de mesures preventives com la realització de quarantena, sempre que aquests acreditin almenys una de les següents circumstàncies:

 

(i) Ha estat vacunat contra la COVID 19.

(ii) S’ha realitzat una prova de detecció de la COVID 19 amb resultat negatiu en les darreres 48/72 h, segons estableixin els diferents EEMM.

(iii) Ha superat la COVID 19. La validesa d’aquest requisit durarà des del primer dia després de la fi de l’aillament fins a 180 dies després.

 

Per facilitar l’objectiu del Certificat i garantir un retorn ràpid a la normalitat en la mobilitat comunitària, els EEMM han assumit el compromís de no imposar restriccions a la mobilitat i els viatges llevat que siguin necessàries i proporcionades per salvaguardar la salut pública. El Consell també va manifestar el seu compromís amb la gradual eliminació de les restriccions a la mobilitat mitjançant l’actualització de la Recomanació sobre coordinació de restriccions a la lliure circulació a la UE.

Com a mesura complementària, la Comissió Europea es va comprometre a mobilitzar 100 milions d’euros de l’Instrument d’Assistència Urgent per garantir un major accés dels EEMM a proves de detecció de virus.